Een paar dagen terug is het bestaan van Structura-X, een nieuwe Europees cloud initiatief bekend geworden. Menigeen zal zich afvragen waarom er naast Gaia-X nog iets moet komen. Die vraag is terecht, omdat de uitleg en communicatie uiterst summier is.
Onder de naam Gaia-X proberen bedrijven die cloud diensten leveren en afnemen te komen tot betere regels en aanbod. Voorop staat dat datasouvereiniteit is gewaarborgd. Daarom ook dat in het Gaia-X consortium Amerikaanse cloud partijen aanwezig zijn. Zolang zij kunnen garanderen dat zij echt in staat zijn data binnen de EU en zelfs binnen de afzonderlijke lidstaten te houden voldoen ze al aan de belangrijkste voorwaarde. Als ze tegelijk interoperabiliteit beloven is er bijna niets meer aan de hand voor het bestuur van Gaia-X.
Maar voor sommigen is dat niet de gewenste invulling van het “Europese” waarvoor Gaia-X zou moeten staan. Daarom zijn 20 Europese aanbieders van cloud en infra gekomen tot Structura-X. Zij willen het zelfde als Gaia-X, maar dan voor bestaande klanten, doelgroepen en verticals.
Anders gezegd Structura-X is de naam waaronder partijen als Aruba.it, Atos, Deutsche Telekom, , Fabasoft, KPN, Opennebula, OVH, en United Group iets dat ze nu al leveren verder wordt ontwikkeld.
Waarom?
Dat deze partijen daar nu mee komen is makkelijk te verklaren. Op het eerste gezicht is het namelijk niet meer dan een marketingactie. Iets dat men al jaren doet, krijgt een andere naam. Zo lift het mee op een groter Europees project. Maar er speelt iets meer. De deelnemende partijen hebben allemaal internationaal actieve klanten. Die willen naar de cloud of maken daar al gebruik van. Maar ze hebben geen zin dat per land te regelen. Alles in een grote Amerikaanse cloud gooien is in de meeste gevallen geen optie. Compliance en gewoon wetgeving staat dat in de weg.
Gaia-X is best wel een praatclub en een denktank voor mooie plannen, dat biedt samenwerkingsverbanden als Structura-X te komen met een duidelijk antwoord op een concrete cloud vraag.